AcasăUtilCum se cumpără și înregistrează un domeniu web?

Cum se cumpără și înregistrează un domeniu web?

Fie vrei să îți creezi un blog personal, un site de prezentare sau o platformă e-commerce, prima etapă este cea a cumpărării și a înregistrării unui domeniu web, fără de care nimic nu poate fi publicat.

Ce este un domeniu web și cum se poate cumpăra?

Fiecare computer conectat la internet posedă o adresă rețea, cunoscută sub numele de adresă IP, care permite schimbarea de date cu alte computere (email, pagini web, imagini, video). Aceste adrese IP sunt compuse din 4 serii de 3 caractere stabilite de la 0 la 255. Fiind mai greu de memorat, ideea unui nume pentru a găsi un calculator pe rețea a apărut rapid.

Un nume de domeniu reprezintă un ansamblu de caractere alfanumerice (cifre sau litere) urmate de o extensie. Cea mai cunoscută extensie este .com, însă există peste 300 de extensii posibile. Aceste extensii sunt clasate în două mari familii: extensii regionale și extensii generice.

Un domeniu face referire la un nume unic și precis care caracterizează o secțiune delimitată de Internet, precum un site web. Un domeniu ne semnalează unde se găsește o resursă în ierarhia structurată a sistemului de nume de domenii (DNS).

Persoanele care cumpără domenii trebuie să știe că înainte de cumpărarea propriu-zisă, trebuie să verifici dacă domeniul dorit este sau nu disponibil și să completeze o serie de formulare simple, pentru a avea posibilitatea de a primi factură. După primirea facturii, trebuie plătită și trimisă confirmarea plății.

Dacă ești interesat de înregistrare domeniu trebuie să introduci numele de domeniu internet (domeniu web) pentru a verifica dacă acesta din urmă este sau nu disponibil pentru înregistrare. Înregistrarea se va face pe numele tău. Cele mai populare extensii de domenii înregistrare sunt .ro și .com. Trebuie să știi că operațiunea de înregistrare a domeniului nu este una reversibilă.

Totul începe cu un nume de domeniu! Găsești peste 1000 de extensii fie ca alegi clasicul .ro, popularul .com sau vrei să fii puțin mai creativ și să alegi un nou gTLD precum .pro sau .website.

Cum se administrează un domeniu web?

După cumpărarea unui domeniu urmează administrarea acestuia. Trebuie doar să completezi în panoul de administrare căsuțele cu nameserverele și IP-urile tale sau ale providerului. Interfața administrării biroului tău de înregistrare îți permite să efectuezi operațiuni curente de administrare a domeniului web.

Odată identificat, aici vei efectua operațiunile de reînnoire, de transfer sau de schimbare de proprietar. Pentru o administrare ușoară și eficientă, vei avea acces la un singur panou de control, un panou complet automatizat, de unde vei avea posibilitatea de a înregistra domenii, de a reînnoi sau de a transfera nume de domenii internaționale.

Te-ar putea interesa și